‘Geef je
ceremonie
nét dat
beetje extra’

'De ceremonie,
een verzameling
van dankbare
momenten’

’Inspireren,
een belangrijk
onderdeel van
organiseren’

Trouwen

Trouwambtenaar en ceremoniespreker - wat is het verschil? Een trouwambtenaar ben ik op een moment dat ik officieel een huwelijk voltrek en de akte als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand mag tekenen. Ceremoniespreker ben ik als ik jullie huwelijksceremonie leidt, zonder daarbij officieel een jawoord vraag, maar wel vraag naar een belofte, die jullie aan elkaar vanuit je hart doen.

Als trouwambtenaar, maar ook als ceremoniespreker, kan ik jullie een huwelijksceremonie geven zoals jullie die willen. Jullie bepalen hoe het eruit komt te zien en waar het plaatsvindt. Zolang ik me aan de wettelijke verplichtingen houd, die een ceremonie met zich mee brengt, kan ik de ceremonie helemaal indelen naar jullie wensen.  Dat betekent dat  ik jullie overal als zelfstandige kan trouwen of jullie ceremonieel aan elkaar kan verbinden. Ongeacht geaardheid, achtergrond of nationaliteit.  Iedere gemeente heeft haar eigen regels  ten aanzien van de gastambtenaar. Ik zoek dat graag voor jullie uit en regel indien haalbaar met plezier de organisatie daarvan.

Een ceremonieel huwelijk

Soms is het zo dat je wilt trouwen op een speciale locatie, maar dat het geen officiële trouwlocatie is. Of op een tijdstip dat het bij de gemeente niet is toegestaan. Dan kun je kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Jullie zetten dan je handtekening bij de gemeente op de officiële huwelijksakte (een korte handeling, die ook soms gratis kan!). De ceremonie laten jullie vervolgens door mij voltrekken op die gewenste locatie op de gewenste tijd. Er kan dan ook een akte ondertekend worden (deze is alleen niet rechtsgeldig). Op deze manier kun je trouwen wanneer en waar je maar wilt, ook buiten, in de lucht, onder water of bij je (schoon)moeder in de tuin!

Trouwen in het buitenland

Wil je met je eigen gezelschap op een uniek plekje in de wereld trouwen dan stuit je vaak op een aantal ingewikkelde wetten en regels. Voor trouwen in het buitenland heb ik een prima oplossing zodat jullie je met die zorgen en bureaucratie niet hoeven bezig te houden.

Kortom wil je tussen de druivenranken in Italië of liever in een helikopter over de Grand Canyon? Alles is mogelijk.

Herbelofte

Met grote regelmaat hoor ik “Toen wij destijds trouwden was het half zo leuk niet zoals jij het nu doet!”. Er was toen wellicht weinig ruimte voor een persoonlijke ceremonie en het werd een formele huwelijksplechtigheid. Trouwen anno nu is gelukkig heel anders met veel ruimte voor de persoonlijke inbreng. Denk daarom eens aan een herbelofte. Nog eens dat moment beleven en elkaar het jawoord geven, maar dan persoonlijker. Compleet met getuigen, een akte, een ceremonieboekje, waar je maar wil. Er zitten geen wettelijke vereisten aan zoals bij een huwelijksvoltrekking. Ik zal er alles aan doen om er een onvergetelijk moment van te maken. Wat is daarop jullie antwoord?

Een ‘eigen’ trouwambtenaar kiezen

Wanneer je bij een gemeente een huwelijksdatum vastlegt, betaal je hiervoor de leges (gemeentebelasting). In deze leges zijn ook de kosten van de trouwambtenaar van de gemeente opgenomen. Deze trouwambtenaar zal  zijn of haar uiterste best doen om van jullie ceremonie iets te maken. Waarom zou je dan kiezen voor een ‘eigen’ trouwambtenaar?

Wellicht regelen jullie veel voor jullie huwelijk. Een trouwambtenaar van de gemeente neemt kort voor het huwelijk contact met jullie op. Hij/zij gaat een aantal standaard vragen stellen en dan is het klaar. Omdat de ceremonie het belangrijkste onderdeel is van de dag, bereid ik het graag samen met jullie goed, met vertrouwen en uitgebreid voor. Hierdoor kunnen jullie goed nadenken over de ceremonie. En leer ik jullie kennen zodat er een vertrouwelijke band tussen ons groeit en ik jullie persoonlijker kan benaderen.

Ik houd mij als zelfstandige trouwambtenaar uiteraard volledig aan alle wettige vereisten, weet daar op een creatieve manier mee om te gaan, waardoor een ceremonie een eigen vorm kan krijgen. Jullie vorm!

Ondertrouw

Wie in Nederland wil trouwen moet minimaal 2 weken voor de huwelijksvoltrekking een melding van voorgenomen huwelijk doen. Dit mag je in iedere gemeente doen, maar het is het meest voor de hand liggend om dat in de gemeente te doen waar het huwelijk wordt voltrokken. De ambtenaar van de burgerlijke stand van deze gemeente is degene die beslist of jullie volgens alle wet- en regelgeving met elkaar mogen trouwen. Wonen jullie in het buitenland, dan moeten jullie de melding van voorgenomen huwelijk doen in Den Haag.

Getuigen

De wet schrijft voor dat bij een huwelijksceremonie in Nederland minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig moeten zijn. Dit is een totaal aantal, er wordt niet meer gekeken wie welke getuige meebrengt.

Deze getuigen moeten minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Nationaliteit is niet van belang. Voor het dossier is een goede kopie van hun identiteitsbewijs nodig en hun adresgegevens. De gegevens van deze getuigen dienen bij de ondertrouw bekend te zijn. Het is overigens wel mogelijk om deze naderhand nog te wijzigen. Willen jullie stilletjes trouwen , dan kan ik voor jullie getuigen zorgen.

Omdat standaard huwelijksceremonies best wat leuker en wat minder stijf kunnen zorg ik ervoor dat de belangrijkste dag van jullie leven een unieke ervaring wordt, voor jullie én voor jullie gasten. De toon van jullie dag wordt gezet met een ontspannen en intieme ceremonie vol humor en interactie.

Coachen eenmalige BABS

Hebben jullie een vriend of familielid die door de gemeente eenmalig wordt benoemd om jullie huwelijk te voltrekken? Ondanks dat dit ongetwijfeld een welbespraakt persoon is, is het een hele klus een trouwceremonie in goede banen te leiden. Het gaat niet alleen om het vertellen van het verhaal en de wettelijke kant, maar ook om de emoties waarmee je te maken krijgt. Hoe kun je spanning bij bruidspaar, het gezelschap en jezelf beperken? Graag ga ik een dagdeel aan de slag met jullie privé-BABS, zodat deze goed beslagen ten ijs komt en jullie op een prachtige manier kan trouwen.